13e Kerstfair Dokkum in Dickensstijl

Vrijdag 8 december
13:30 - 21:30
Locatie: Binnenstad Dokkum

Programma

Grote Kerk: 15.00-16.30 uur

Pieter Lanting speelt vanaf 15.00 uur bijna onafgebroken traditionele kerstmuziek op het imposant mooie orgel van de Grote Kerk. Maar liefst anderhalf uur achter elkaar, ga d’r maar aan staan!

Grote Kerk: 16.30 -18.30

The ClayCornersBigBand Christmas Show

Een thuiswedstrijd voor deze bigband uit Dokkum bestaande uit gevorderde saxofonisten, trompettisten en trombonisten. Een kerstshow met swingende kerstnummers van o.a. Shakin Stevens, The Pogues , Kylie Minogue. Met medewerking van Pyt Palstra en Wybrich Boerrigter zang en Brant Visser contrabas en of dat nog niet genoeg is óók met medewerking van 'Nancy and the Sinatras'. Alles lekker, leuk en stevig, aldus dirigent Gerard Viet.

Grote Kerk: 18.30-21.30 uur

Een korencarrousel waarbij onderstaande koren elkaar steeds afwisselen. Het zijn inloopconcerten maar je kan ook even plaatsnemen om te genieten, te luisteren en je onder te dompelen in de kerstsfeer. De mobiel moet natuurlijk even op ‘stil’.

Popkoor de Westereen

Dit koor wordt begeleid door een combo en ze hebben werkelijk waar nog nooit een Kerstfair gemist. Dit koor zingt graag melodieuze popmuziek en ook de kerstoptredens zijn lekker swingend en nodigen uit tot meezingen. Een gezellige groep gedirigeerd door Rika Feringa, 't is eigenlijk één grote familie.

Entheos Vocal Group

Een jonge gospelformatie uit Drachten bestaande uit 7 zangers en begeleid door een combo. Ze zingen kerstliederen met een boodschap van verschillende genres. We laten ons graag verrassen door dirigent Joeke Hoekstra met zijn zevental.

Het Berkoper Popkoor

Een gemengd popkoor o.l.v. Carola Tavenier-Bolk dat drie-, vier- of vijfstemmig zingt. Ze houden van gezelligheid en zingen met veel plezier. Met ander woorden: een optreden van het Berkoper Popkoor, bestaande uit 40 zangers/zangeressen uit Oldeberkoop en wijde omgeving, is altijd een feestje. Vandaag zingen ze voor de allereerste keer in Dokkum.

De Dijk: 20.00 uur

Groot gelegenheidskoor

Het  gelegenheidskoor wordt altijd spontaan gevormd, het is een meezingconcertje. Er is plaats voor iedereen. Oud, jong of jonger, man of vrouw, geoefende tenoren of stiekeme douchezangers. U bent allemaal nodig.

De tekst wordt ter plekke uitgedeeld door figuranten op de Dijk. De mensen stellen zich op op de kade e/o op De Dijk (voor de RABO) en een gelegenheidsdirigente houdt het koor in de maat. We zingen met elkaar vijf kerstliederen die we allemaal geleerd hebben op de basisschool. En dat zingen doen we op de mooiste locatie van Dokkum: daar waar ooit het zoute zeewater werd gescheiden van het zoete landwater.

De Markt: vanaf 16.30 uur

Maar liefst vier levende standbeelden dit jaar. Dokkum trakteert op ...

De Winterkoningin

Wit als sneeuw en ijskoud staat zij naast de IJsfontein op de Markt. Met haar fonkelende ijskristallen is het een echte winterkoningin die met haar lichtgevende scepter heerst over de bezoekers van de fair.

Ontmoet de Winterkoningin

Maria met kind

Zij is, met haar Zoon in haar armen, als levend beeld te bewonderen op onze kerstfair.
Omhuld door ‘kerst’verlichting en blijvende bloemen, reageert zij vanuit haar nisje op het publiek.

Het meisje met de zwavelstokjes

We zien een meisje dat op een koude kerstavond door de stad zwerft. Alle mensen doen inkopen of zitten gezellig met zijn allen thuis in de warmte van het haardvuur.

Maar het meisje zit buiten in haar dunne jurkje en moet zwavelstokjes verkopen. Ze durft niet naar huis te gaan, omdat ze nog geen stokje verkocht heeft.
Ze krijgt het zó koud dat ze voor zichzelf een stokje afstrijkt en wat er dan gebeurt . . .

Het sprookje van Hans Christian Andersen in optima forma, mooier is het niet eerder verbeeld.

Popke Ping

In robot-strakke bewegingen danst dit oude, houten orgelpopje op de klanken uit het draaiorgeltje. De Orgelman, die haar zeer lief heeft, onderhoudt haar zorgvuldig. Wanneer het popje vastloopt door haar oude mechaniek, doen de oliespuitjes en het vele poets- en oplapwerk van haar Orgelman wonderen.
Een vrolijke, kleurrijke, liefdevolle en muzikale act in oude sfeer.

Levende Kerststal

Altijd een feest voor de kinderen: ezels en schapen op het stro die je bijna aan kunt raken. En wanneer de kinderen met stralende oogjes bij de stal staan, kunnen we de ouders niet gelukkiger maken. Nu zijt wellekome bij de stal van Jozef en Maria met in de kribbe het kerstkind.

De Groene Draeck

Een handgedraaide draaimolen voorzien van heel veel lichtjes bediend door de altijd goedlachse Bert Wielstra.

DansStudio Dokkum

Twee verschillende kerstdansen op het plein voor de Grote Kerk: 'Christmas Joy' om 17.30 en 18.30 uur 'Christmas Spirit' om 19.15 en 20.15 uur.

Voedselbank

Meer dan ooit is onze financiële steun voor de Voedselbank hard nodig. Nu de energieprijzen zo gestegen zijn ‘valt er weinig van de wagen’. Bakkers bakken meer afgepast dan voorheen, supermarkten slaan meer afgepast in dan voorheen, overal wordt de tering naar de nering gezet. Een direct gevolg hiervan is dat de Voedselbank minder levensmiddelen gratis krijgt en dus moet inkopen. Ze bemannen een kraam op de Kleine Breedstraat en wat past er nu beter bij de Kerst dan denken om die ander.

Je gift is meer dan welkom en hulp kunnen ze ook gebruiken! Sla deze kraam daarom niet over.

De Zijl: 15.00-20.45 uur

Bezoek het Kerststadhuis

Speciaal voor vandaag is het stadhuis aangekleed in kerstsferen en vrij toegankelijk voor het publiek. In de imposante trouwzaal staat een feestelijk gedekte tafel met overheerlijk banket van Bakkerij van der Bijl. De kacheltjes van Klaver Haardencentrum Friesland verspreiden een zachte vuurgloed vanuit de schouw en onder de kerstboom liggen de cadeautjes klaar om uitgepakt te worden.

Trouwzaal in kerstsferen

De styling van het Kerststadhuis is in de creatieve handen van styliste Sylvia Halbersma (www.shopsylsid.nl). Zij is verantwoordelijk voor de schitterende aankleding van de trouwzaal. Bijna alles wat u daar ziet is te koop via haar webwinkel. Zelf staat Sylvia met een kraam op de Diepswal met meer van dat moois.

B&W kamer in kerstgroen

In de B&W kamer verzorgt Hinke Elzinga-Wiersma (www.moaimeiblommen.nl) korte workshops van ca. 15 minuten. Met als resultaat: een prachtig kerststuk gemaakt onder professionele begeleiding. Wil je thuis zelf aan de slag, dan kan het benodigde materiaal ter plekke gekocht worden. Ook de kerstbomen in het stadhuis zijn door Hinke en haar team gedecoreerd. De prachtige stukken op de tafel in de trouwzaal bij Sylvia zijn uiteraard ook van haar hand. Mooi stel: Hinke en Sylvia.

Gepersonaliseerde kerstballen

Ze is een oude bekend van de kerstfair: Cotecreate. Waanzinnig getalenteerde kunstenares in Dokkum vooral bekend door haar prachtige meer dan gedetailleerde tekeningen op winkelramen in de binnenstad maar ze doet zoveel meer (www.cotecreate.com)! Tijdens de kerstfair in het stadhuis verkoopt zij kerstballen met tekst die u zelf mag aangeven. Nou ja tekst: zo groot is een kerstbal nou ook weer niet. Laat uw (koos)naam op een kerstbal zetten als een heel persoonlijk en lief cadeau voor de kerst.

Boterstraat

Firda - Dockinga Theoretisch en Dokwurk

De Boterstraat is HET gebied van de leerlingen van deze scholen. Ooit is de kerstfair gestart met de ondernemers in de dop van Firda (toen nog de Friese Poort ROC). Tegenwoordig presenteren zij zich samen met de leerlingen van bovengenoemde scholen achter de kramen. Mini-ondernemers met een grote toekomst!

Dan weer hier, dan weer daar …

Kleine en grotere acts op diverse locatie in de binnenstad worden verzorgd door de theatertijgers van Masquerade Theater uit Kollumerzwaag en De Pionier Theatercreaties uit Dokkum. Divers en afwisselend en onverwacht. Zoek ze maar op.

 Kleintje Koper

De koperblazers van Fanfare Oranje Dokkum in een kleine setting maar met voldoende volume en altijd zuiver. Alle bekende kerstliederen in koper, wij houden er van. Meezingen mag.

Kerstkoor de Kerststerren

Dit koor heeft een meerstemmig a capella repertoire. Onder de bezielende leiding van dirigente Jildou Talman zingen ze bekende en minder bekende kerstliedjes, zoals oude Engelse carols, kerstliederen in het Nederlands, Russisch, Latijn, Frans, maar ook de Amerikaanse “kerstkrakers”.
Jildou dirigeert verderop ook het Gelegenheidskoor op de Dijk om 20.00 uur (zie programma). Let op haar bijzondere baton!

FOOD op de Kerstfair

Er is een leuke selectie gemaakt voor de bezoekers, de foodtrucks bieden flammkuchen, glühwein, pulled pork, poffertjes, hotdogs in allerlei varianten, lekkere wafels, churro’s, tosti’s of ambachtelijke patat.  Je hoeft alleen je neus maar achterna te lopen. Even een hint: richting De Markt.

Kerstfair Dokkum

Volg ons op Social Media
Copyright 2023 - Niets uit deze website mag worden overgenomen zonder expliciete toestemming van de organisator

website door Simply Present

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram